Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Πρωτοσέλιδο Όνειδος

Σας γράφω με αφορμή πρωτοσέλιδο τίτλο της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας στις 2-5-2010 με θέμα: «Βροχή οι μίζες για μεταμοσχεύσεις». Το συγκεκριμένο άρθρο, που στο εσωτερικό της εφημερίδας φέρει τον τίτλο: «Επιχείρηση: Χρυσές μεταμοσχεύσεις», αναφέρεται σε υπαρκτό σκάνδαλο που αφορά σε μεταμοσχεύσεις τεχνητών ορθοπεδικών υλικών, συγκεκριμένα τεχνητών γονάτων και σε μίζες ελλήνων γιατρών που προωθούσαν και υπερτιμολογούσαν τεχνητά γόνατα της εταιρίας Johnson & Johnson.
Χωρίς να μπω στην ουσία του άρθρου, στέκομαι στο επικοινωνιακό του κομμάτι που προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή του αναγνωστικού κοινού για να πουλήσει περισσότερα φύλλα η εφημερίδα, παραπλανεί έμμεσα το κοινό γενικεύοντας, αναφερόμενη γενικά και αόριστα σε μεταμοσχεύσεις ενώ είναι προφανές ότι το άρθρο αφορά σε προμήθεια ορθοπεδικών υλικών. Προφανώς οι ιθύνοντες της εφημερίδας θεώρησαν ότι η λέξη «μεταμοσχεύσεις» στον τίτλο πουλάει, χωρίς να λάβουν υπ’ όψη τη ζημιά που κάνουν δυσφημίζοντας τον τόσο παρεξηγημένο στη χώρα μας χώρο των μεταμοσχεύσεων συμπαγών οργάνων. Εγώ δε μπορώ να βάλω το χέρι μου στη φωτιά ότι αντίστοιχα σκάνδαλα δεν γίνονται στον χώρο των μεταμοσχεύσεων συμπαγών οργάνων. Αν μάλιστα κάποιος δημοσιογράφος ανακαλύψει ποτέ κάτι σ’ αυτόν το χώρο, θα έχει κάθε δικαίωμα να χρησιμοποιήσει ανάλογους τίτλους, προκειμένου να στιγματίσει τις αρνητικές συνιστώσες του συστήματος ώστε αυτό να βελτιωθεί. Είναι τουλάχιστον άδικο ωστόσο για μια υπόθεση που αφορά ορθοπεδικά υλικά να δυσφημείται για άλλη μια φορά εντελώς αδικαιολόγητα, συλλήβδην ο χώρος των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα.
         Γνωρίζοντας την ευαισθησία της παραπάνω εφημερίδας σε κρίσιμα κοινωνικά θέματα πιστεύω ότι θα ήταν απαραίτητη μια επανόρθωση - διευκρίνιση που θα μπορούσε να συνοδευτεί από κάποιο άρθρο στήριξης στον άνισο αγώνα κάποιων ανθρώπων να κρατήσουν ζωντανή την ελπίδα σε ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού που έχει άμεση ανάγκη από ένα μεταμοσχευθέν όργανο προκειμένου να συνεχίσει να ζει.




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου