Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Σύλλογος Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης

     Ο Σύλλογος Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης επιχειρεί να εκφράσει τις αγωνίες και τις ελπίδες χιλιάδων νεφροπαθών που αναμετρώνται με το τελικό και μη αναστρέψιμο στάδιο της χρόνιας νεφρικής νόσου. Ο μεγάλος αριθμός των μελών μας οφείλεται αφενός στις προόδους της ιατρικής, που έχει συμβάλει σημαντικά στο προσδόκιμο επιβίωσής μας και αφετέρου στα διαρκώς αυξανόμενα περιστατικά διαβήτη και υπέρτασης, δυο κατεξοχήν πολιτισμικών ασθενειών που ευθύνονται για το 70% των νεφροπαθειών τελικού σταδίου.
     Ο σύλλογός μας υπερασπίζεται τα δικαιώματα των νεφροπαθών σε νοσοκομεία και κλινικές πασχίζοντας για αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας και πρόσβαση σε ποιοτικότερες θεραπείες. Η χρονιότητα της νόσου, η πιθανή κινητική δυσπραγία και η απαραίτητη μακροχρόνια θεραπεία προσδίδουν στη νεφροπάθεια σημαντικές κοινωνικοοικονομικές διαστάσεις. Όπως όλα τα άτομα με αναπηρίες έτσι και οι νεφροπαθείς που περνούν τη μισή ζωή τους νοσηλευόμενοι, αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα κοινωνικής ένταξης. Σήμερα, σε συνθήκες πρωτόγνωρης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης ο σύλλογός μας σε συνεργασία με την ΕΣΑΜΕΑ και άλλους φορείς του αναπηρικού κινήματος, διεκδικεί με σθένος παροχές και ρυθμίσεις προκειμένου να στηρίξει τα μέλη του, να απαλύνει τις επιπτώσεις του κοινωνικού αποκλεισμού και να άρει τυχόν διακρίσεις σε βάρος τους. Ελλείψει επαρκών κοινωνικών υπηρεσιών ο σύλλογος έχει επωμιστεί την ευθύνη της ενημέρωσης των νεφροπαθών σχετικά με τα δικαιώματα και τις ευεργετικές διατάξεις που τους αφορούν. Πρόσφατα ο σύλλογος δημιούργησε ομάδες αυτοβοήθειας σε μια προσπάθεια να στηρίξει ψυχολογικά τα νεότερα κυρίως μέλη του.
     Ο Σύλλογος Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης ανοίγεται στην ελληνική κοινωνία δίνοντας το στίγμα του μέσω της ενημέρωσης για τα προβλήματα των νεφροπαθών αλλά και την προώθηση της δωρεάς οργάνων, μιας κορυφαίας πράξης αλληλεγγύης και ανθρώπινου ψυχικού μεγαλείου που εκφράζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αναγνώριση της αξίας της ζωής και τη βούληση μιας κοινωνίας να συμπαρασταθεί στον συνάνθρωπο που πάσχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου